sábado, 21 de febrero de 2009

MONTSERRAT, BREU RESUM HISTÒRIC



Hi ha molts monestirs dedicats a la Verge Maria que hi donen lloc a altres noms de noia, per exemple, Núria, Arán, Covadonga, Arantxa o Montserrat.


Sobre la Verge María que es va trobar a Montserrat, conta la tradició que la imatge es trobava a Barcelona abans de la invasió àrab i va ser amagada en la Muntanya serrada. Allà va romadre fins que, en l'any 880, (o segons dades històriques documentats en l'any 1239) uns pastors de Olesa se la van trobar al costat del riu Llobregat, baix de la muntanya- Van arribar al lloc un dissabte, guiats per una música celestial i per a resplendors sobrenaturals que venien de les roques de la muntanya.


Asobrats per la experiencia, van anar a comunicar-la al bisbe de Vichy, Gundemar, que estava a Manresa, i van organitzar una peregrinació a peu durant la cual es va repetir el fenomen misteriós. Van Seguir pujant per les roques i van trobar oculta la imatge de la Verge amb el Nen: l'emoció va ser enorme. Els uns i els altres van voler dur la imatge a Olesa, però el bisbe va voler que es construís allí la primera capella a la Verge. La llegenda diu que la Mare de Déu es feia tan pesada que ningú tenia rou força per a moure-la.




Montserrat significa "muntanya serrada", nom alusiu a la forma d´aquest gran promontori de 1.235 metres d´altitud, amb 10 quilòmetres de longitud i 5 quilòmetres d'amplada.


El 27 d'abril és la festa oficial de la Patrona de Catalunya, i el 8 de setembre és la festa major de la Verge. desde antic va esdevenir un lloc de peregrinatge i descobriments espirituals, com ho mostra el fet de la preséncia de figures senyeres de la cristiandat: Pere Nolasc, Raimón d Pnyafort, Vicent Ferrer, Ignaci de Loiola, Francesc de Borja, Josep de Calasanç , Antoni María Claret, o Lluis Gonzaga han vingut a la muntanya santa.

L'origen del santuari és el del segle XI, fundat al costat de l'ermita dedicada a la Verge abans del segle IX, per l'abat de Ripoll, Oliba.

Els monjos que cuiden Montserrat són benedictins. Els pelegrins de Santiago de Compostel·la duen el nom de Montserrat a tota Europa. Reies i emperadors propaguen la devoció per moltes nacions.

Pero va ser Guifè el Pilós, comte de Barcelona, qui va fundar el veritable monestir. No podia oblidar el miracle de la Verge al ressuscitar-li a la seva filla Riquilda.

Un dels ermitans de la muntanya santa, Bernat Boîl, va anar en un dels viatges de Colón a Amèrica com missioner, extenent la devoció de la Moreneta pel Perú, Mèxic i Xile, on hi ha ciutats, illes i regions amb el nom de Montserrat.

Tots els comtes de Barcelona, els Reis Catòlics, Carlos I –del que diuen les cròniques que va pujar nou vegades al santuari– han estat a Montserrat. Don Joan d'Àustria va dur allí les banderes dels turcs que va aconseguir en la gloriosa batalla de Lepanto. I Felipe II va morir sostenint en les seves mans una vela de la Verge de Montserrat.

Durant la dominació francesa, la Verge va ser ocultada de nou. Els catalans es van fer forts heroicament al Bruch i la Verge va tornar altra vegada a la seva església. Durant la guerra civil espanyola, 23 màrtirs va tenir el monestir.

No hay comentarios: