lunes, 16 de febrero de 2009

TU B´SHVAT



El nom Tu B´shvat ve a partir de la data del dia de festa, el quinzè dia de Shevat. El 15 de Shevat a Israel comencen a apuntar els primers brots de vegetació. En conseqüència, surten a plantar arbres. Per això, aquesta és una festa de la naturalesa. Israel és l'únic país que ha entrat en el segle XXI amb una superioritat enorme en el nombre d'arbres plantats, fet remarcable perquè es tractava d'una àrea considerada desèrtica.


Plantar un arbre és un acte que demostra l'amor a la terra i a l'esperança de deixar darrere teu un món millor que el rebut. Per plantar un arbre has d'haver recollit les llavors en l'ahir, haver perforat l'avui amb les mans nues de pors i haver tornat els ulls al demà.

ACTIVITATS:
CONTE: ELS TRES ARBRES QUE SOMIEN:

Hi havia una vegada, en una muntanya molt alta, tres arbres amics que somiaven sobre el seu futur.

El primer arbre va mirar les estrelles i va dir:
"Jo vull guardar tresors. Vull estar replet d'or i pedres precioses. Jo seré el bagul de tresors mes bonic del món".
El segon arbre va observar un petit rierol que corria cap al mar i va dir:
"Jo vull solcar els mars i portar a reis poderosos a sobre meu. Jo seré el vaixell mes important del món".
El tercer arbre va mirar cap a la vall i va veure homes aclaparats amb els seus durs treballs, i va dir:
"Jo no vull anar-me'n mai d'aquest cim. Vull créixer tan alt que quan la gent em miri vegin el cel i pensin en Déu. Jo seré l'arbre mes alt del món".
Els anys van passar i els arbres es van convertir en majestuosos cedres.
Un dia, tres llenyataires van pujar a la muntanya.
El primer llenyataire va mirar al primer arbre i va dir: " Quin arbre tan bonic!", i el va tallar a destralades.
"Ara em convertiran en un bagul bonic, contindré tresors meravellosos", es va dir el primer arbre.
Un altre llenyataire va mirar al segon arbre i va dir: " Aquest arbre és molt fort, és perfecte pel que vull! ". I el va abatre. "Ara hauré de navegar mars immensos", va pensar el segon arbre, "Seré el vaixell mes important per als reis mes poderosos de la terra".
El tercer arbre va sentir el seu cor enfonsar-se de pena quan l'últim llenyataire es va apropar a ell i, sense ni tan sols mirar cap a dalt, va mussitar: "Qualsevol arbre em servirà per al que busco!". I el tercer arbre va caure al terra.
El primer arbre va arribar al taller il·lusionat, però aviat li va assaltar la tristesa: El fuster no va fer de el un bagul, sinó una simple menjadora per alimentar les vaques.
El segon arbre va somriure quan el llenyataire el va portar a un embarcador, però aviat va advertir que només era un llac, no el mar somiat i que serviria a pobres pescadors, mai a un gran rei. Van fer d´ell una simple barcassa de pesca.
Va passar el temps.
Una nit, sobre el primer arbre, va brillar la llum d'una estrella daurada i una dona jove va ajeure el seu fillet nounat en aquell humil pessebre.
"Jo voldria haver-li fet un bressol ben bonic" - li va dir el seu espòs...
La mare li va estrènyer la mà i va somriure "El pessebre ja ho és de bonic" -va dir ella
I de sobte, el primer arbre va comprendre que contenia el tresor més gran de l'univers.
Van passar els anys i una tarda, un mestre d'un poble veí va pujar amb uns quants seguidors a una vella barca de pesca. El mestre, esgotat, es va quedar adormit mentre el segon arbre navegava tranquil·lament sobre el llac. De sobte, una aterridora tempesta es va abatre sobre ells. El segon arbre es va espantar, perquè les ones eren massa fortes i sabia que no seriosa capaç de portar els seus tripulants segurs a la vora. Naufragava!. Però el mestre, serè, es va aixecar i, alçant la seva mà va donar una ordre: "Calma". A l'instant, la tempesta el va obeir. I el segon arbre, convertit en barca, va saber que portava a bord al rei del cel, de la terra i del mars.
El tercer arbre va ser convertit en tristos troncs, que per molts anys van romandre oblidats en un fosc magatzem militar. Però un divendres qualsevol, de matí, uns homes violents van prendre bruscament les seves fustes. El tercer arbre es va horroritzar en ser posat per força sobre les esquenes d'un innocent que havia estat colpejat sense misericòrdia. El reu el va carregar pels carrers davant de la mirada de tots. A la fi van arribar a un turó fora de la ciutat i allà li van clavar mans i peus de manera que es va quedar penjat sobre les fustes del tercer arbre i, sense queixar-se, resava el seu Pare mentre la seva sang mullava les fustes del tercer arbre, avergonyit, en sentir-se còmplice d'aquell crim. Però el següent diumenge, quan es va fer de dia, la terra es va estremir sota les seves fustes i el tercer arbre va comprendre que una cosa molt gran havia ocorregut: Va notar que era l'arbre mes valuós que havia existit o existirà mai ja que aquell home era el rei de reis i es va valer d´ell per salvar al món! I l'arbre va veure complert el seu somni: en mirar-l'hi tots els homes veurien que gran és l'amor que Déu els té

Valors a treballar: la humilitat, el servei als altres, els somnis de futur, la importancia de treballar avui de cara al demà, pero saben que el demà no esta sempre a l´abast de les nostres esperances.
Treball sobre el conte: Repressentar-lo o bé dibuixar-lo en vinyetes, si estem a secundaria fer una pressentació PPS. A infantil es poden portar a classe branques florides d´ametller o de mimosa

Altre cosa que es pot treballar és la història de Zaqueu

No hay comentarios: